Kako izbrati pravo velikost okvirja, baterijo in model električnega kolesa?

Kako izberete velikost okvirja električnega kolesa?
Spodaj si lahko ogledate kako izberete primerno velikost okvirja. Primerno velikost se izbere glede na vašo telesno višino in namen uporabe.

Kakšno velikost okvirja izbrati glede na vašo telesno višino?

150 in 170 cm
S | 15” - 17”

170 in 185 cm
M | 18” - 19”

185 in 195+ cm
L | 20” - 22”+

Zgoraj si lahko ogledate najbolj pogost primer izbire velikost električnega kolesa, katera je določena glede na vašo telesno višino.  Dopuščeno je tudi 5cm odstopanje, torej lahko 175cm visoka oseba zelo udobno vozi tako 17” S okvir kot tudi 18” ali 19” M okvir. Vašo končno pozicijo oz. udobnost popolno nastavite z višino sedeža in višino krmila.

Zložljiva električna kolesa so primerna za vse telesne višine
Tako je! Pri zložljivih elekričnih kolesih telesna višina ni pomembna. Prilagodite si samo višino sedeža in krmila, da tako najbolje dosežete udobno vožnjo.

Voznikom starejših let predlagamo nižji okvir za lažje sestopanje
Za izredno enostaven sestop iz kolesa, je elekrično kolo z nižjim okvirjem primerno tudi za starejše uporabnike, ki težje dvigujejo noge. Preverite modele z nižjim okvirjem.

Nakup električnega kolesa za otroka
V kolikor se odločate za nakup električnega kolesa s katerim se bo vozil otrok oziroma mladostnik, bi predlagali izbiro zložljivega e-kolesa. Na ta način bo električno kolo primerno za vožnjo dlje časa, torej tudi ko bo vaš otrok že starejši in višji. Poleg tega lahko zložljivo električno kolo uporablja celotna družina od najstarejših do najmlajših.

Na voljo imamo tudi določena zelo dobra otroška električna kolesa z dimenzijo gume 24” in nizkim okvirjem. Takšen nakup je primeren za družine z več otroci ali za namen izposoje.

Kakšno baterijo izbrati?
Baterija običajno predstavlja 1/3 celotne vrednosti električnega kolesa. Pri izbiri  bodite pozorni, da izberete takšno, ki vam z eno polnitvijo nudi dovolj kilometrov vožnje. Izognite se nakupu svinčenih baterij. Veliko boljša izbira je baterija z uporabo tehnologije Li-Ion, ki je veliko lažja od svinčenih, deluje dlje, iztisne več moči in se polni veliko hitreje. Li-Ion baterijo boste našli na vseh kakovostnih električnih kolesih.

Več “Ah” oziroma “Wh” pri bateriji pomeni daljši doseg
Moč baterije izberite glede na vašo običajno vožnjo. V primeru, da potrebujete čim daljši doseg z eno polnitvijo predlagamo baterijo moči 470 Wh ali več. V kolikor elekrično kolo potrebujete za krajše razdalje, lahko pri nakupu prihranite z izbiro manj močne baterije.

Opazili boste, da je ponekod zapisana moč v Ah. Recimo takole: 36V / 17,5Ah. To pomeni, da vam takšna baterija omogoča 630 Wh. Matematični izračun, kjer dobite Wh je zelo enostaven. Samo pomnožite amperske ure z napetostjo, torej: 17,5 x 36 = 630 Wh.

Koliko polnitev lahko pričakujete z eno baterijo?
Življenska doba baterije je odvisna od načina uporabe in kakovosti celic. V kolikor se odločite za nakup električnega kolesa, ki ima priznano blagovno znamko Li-Ion baterije lahko pričakujete med 500 in 800 polnitev. Določeni lastniki e-koles s tehnologijo Bafang, Bose ali Brose so uspeli z baterijo brez večjih izgub doseči tudi 1000 polnitev.

Za primer vzemimo električno kolo z 400 Wh baterijo. Takšna baterija vam bo omogočala približno 20.000 - 25.000 kilometrov vožnje. Da dosežete 20.000 kilometrov vožnje se boste morali v grobem izračunu 3 leta popolnoma vsak dan voziti po 20 kilometrov (tudi v snegu, ledu, dežju, ipd.). Ustrezna baterija se vam vsekakor povrne.

Kako shranjevati baterijo čez zimo oziroma ob daljši ne uporabi?
Takrat, ko elekrična kolesa dlje časa niso v uporabi, je potrebno baterijo odstraniti iz kolesa in jo napolniti na približno 70%. Potem obvezno 1x na mesec preverite stanje baterije in jo po potrebi ponovno dopolnite na 70%. Omenjeno velja za Li-Ion baterije. Priporočamo shranjevanje v prostoru s sobno temparaturo.

Cena nove baterije
Dejanska cena baterije je odvisna od vašega modela in moči baterije. Za lažjo predstavo koliko vas bi v prihodnosti znašal nakup nove baterije, vam bomo podali običajni strošek za akumulator moči 396 Wh boste odšteli okoli 200€ - 400€. Vsekakor pri bateriji za dolgo življensko dobo ne varčujte in izberite takšno, katera ustreza vašim potrebam.

Baterije je mogoče pri ustreznih podjetjih tudi obnoviti, kjer vam enostavno zamenjajo odslužene baterijske celice z novimi. Običajno je takšna rešitev ugodnejša.

Nikoli ne kupujte rabljenih baterij, katere imajo ob končni polnitvi zmogljivost pod 50%. V tem primeru lahko zelo kmalu pričakujete obvezno menjavo, ker bo takšna baterija zelo verjetno kmalu prenehala delovati.

Kakšen tip kolesa izbrati?

Gorska kolesa so idealna za brezpotja, grob makadam in gozdne poti
Odlična izbira za vse kolesarje, ki si želite intenzivne vožnje po makadamskih in gozdnih potek. Gorska električna kolesa imajo boljše vzmetenje, ojačan okvir in gume primerne za vožnjo po brezpotju.

Treking in cestna kolesa so najboljša za asvalt in urejen makadam
Takšna električna kolesa se zelo dobro obnesejo na večini urejenih terenov. Gume so običajno bolj gladke, da je vožnja na asvaltu zelo tekoča in brez dodatnega trenja. Menjava pnevmatik vam omogoča spremembo kolesa, ki bo primeren tudi za gorski teren.

Mestna kolesa so odlična za mesto in podeželje
V primeru, da se s kolesom vozite na delo, v lekarno, v trgovino in podobno, bi vsekakor predlagali treking ali mestno kolo. V kolikor se nahajate v mestu ali na podeželju bo morda najboljša mestna oblika okvirja, kjer je okvir električnega kolesa posebne nižje oblike.

Zložljivo električno kolo - primerno za mlade in stare
Električna kolesa z možnostjo zložitve vam omogočajo enostavno hrambo in prevoz v avtomobilu. Izredno primerno tudi, če kupujete električno kolo za otroka ali pa ste že v starejših letih in potrebujete enostaven in udoben prevoz. Električno kolo, ki je primerno za celotno družino.