Baterija običajno predstavlja 1/3 celotne vrednosti električnega kolesa. Pri izbiri  bodite pozorni, da izberete takšno, ki vam z eno polnitvijo nudi dovolj kilometrov vožnje.

Kakšno baterijo izbrati?
Izognite se nakupu svinčenih baterij. Veliko boljša izbira je baterija z uporabo tehnologije Li-Ion, ki je veliko lažja od svinčenih, deluje dlje, iztisne več moči in se polni veliko hitreje. Li-Ion baterijo boste našli na vseh kakovostnih električnih kolesih.

Več “Ah” oziroma “Wh” pri bateriji pomeni daljši doseg
Moč baterije izberite glede na vašo običajno vožnjo. V primeru, da potrebujete čim daljši doseg z eno polnitvijo predlagamo baterijo moči 470 Wh ali več. V kolikor elekrično kolo potrebujete za krajše razdalje, lahko pri nakupu prihranite z izbiro manj močne baterije.

Opazili boste, da je ponekod zapisana moč v Ah. Recimo takole: 36V / 17,5Ah. To pomeni, da vam takšna baterija omogoča 630 Wh. Matematični izračun, kjer dobite Wh je zelo enostaven. Samo pomnožite amperske ure z napetostjo, torej: 17,5 x 36 = 630 Wh.

Koliko polnitev lahko pričakujete z eno baterijo?
Življenska doba baterije je odvisna od načina uporabe in kakovosti celic. V kolikor se odločite za nakup električnega kolesa, ki ima priznano blagovno znamko Li-Ion baterije lahko pričakujete med 500 in 800 polnitev. Določeni lastniki e-koles s tehnologijo Bafang, Bose ali Brose so uspeli z baterijo brez večjih izgub doseči tudi 1000 polnitev.

Za primer vzemimo električno kolo z 400 Wh baterijo. Takšna baterija vam bo omogočala približno 20.000 - 25.000 kilometrov vožnje. Da dosežete 20.000 kilometrov vožnje se boste morali v grobem izračunu 3 leta popolnoma vsak dan voziti po 20 kilometrov (tudi v snegu, ledu, dežju, ipd.). Ustrezna baterija se vam vsekakor povrne.

Kako shranjevati baterijo čez zimo oziroma ob daljši ne uporabi?
Takrat, ko elekrična kolesa dlje časa niso v uporabi, je potrebno baterijo odstraniti iz kolesa in jo napolniti na približno 70%. Potem obvezno 1x na mesec preverite stanje baterije in jo po potrebi ponovno dopolnite na 70%. Omenjeno velja za Li-Ion baterije. Priporočamo shranjevanje v prostoru s sobno temparaturo.

Cena nove baterije
Dejanska cena baterije je odvisna od vašega modela in moči baterije. Za lažjo predstavo koliko vas bi v prihodnosti znašal nakup nove baterije, vam bomo podali običajni strošek za akumulator moči 396 Wh boste odšteli okoli 200€ - 400€. Vsekakor pri bateriji za dolgo življensko dobo ne varčujte in izberite takšno, katera ustreza vašim potrebam.

Baterije je mogoče pri ustreznih podjetjih tudi obnoviti, kjer vam enostavno zamenjajo odslužene baterijske celice z novimi. Običajno je takšna rešitev ugodnejša.

Nikoli ne kupujte rabljenih baterij, katere imajo ob končni polnitvi zmogljivost pod 50%. V tem primeru lahko zelo kmalu pričakujete obvezno menjavo, ker bo takšna baterija zelo verjetno kmalu prenehala delovati.

Imate morda dodatna vprašanja?

Z veseljem vam bomo podali več informacij. Pokličite nas na 070 50 1118 ali pa nam pišite.